hétvége

0 megjegyzés
Izgalmas, eseménydús hétvégén vagyunk túl. :)
A veszprémi központ alapítótagját, Porkoláb Péter utazótanítót  láttuk vendégül a hétvégén Szegeden. Halál és újraszületés című előadása mellett vasárnap az általa vezetett Phova-gyakorláson vettünk részt.
A szegedi program kizárólag a gyakorlóknak szólt és csak azoknak, akik már végeztek korábban Láma Oléval Phovát. Idén nyáron a becskei kurzus pont erről szólt, mindannyian jól emlékszünk rá és emlegetjük azóta is milyen szuper volt   :) 























































A két program szorosan kapcsolódik egymáshoz, hiszen az említett gyakorlat a vonalunk egyik legfontosabb átadása és abban a szerencsés helyzetben lehetünk, hogy Ole Phova-mester és több mint 80 ezer embernek adta már meg.ezt az erőteljes módszert. Nem csoda, hogy ez a nyilvános előadás is sok embert érdekelt, hiszen a halálról bár sokat tudunk de mégsem eleget és azt is egyéni megítéléssel. Fontos megemlíteni, hogy a buddhizmus a halált nem valaminek a végeként értelemezi vagy egy bármikor bekövetkezhető dologként amitől félnünk, tartanunk  kell. Az élet körforgásszerűen zajlik: megszületünk, élünk, álmodunk és meghalunk. Ürességtermészetük révén feltételekből állnak össze amik később széthullanak, nem állandó dolgok amikre hosszútávon támaszkodhatnánk. Csak az itt és most van és a módszerek amivel dolgozhatunk A Phova  pedig végig fogja kísérni életünket. (a témáról minden fontos  információ elérhető buddhizmusma.hu  oldalon )   
        

péntek.. péntek...

0 megjegyzés
Tegnap is sok osztály jelentkezett be, hogy szívesen megtekintené a kiállítást. Érdeklődő kérdések, okos és figyelő tekintek követték Ibolya és Patrik tárlatvezetését. Készültek képek is, itt láthatjátok:













































Az a naaaagy Buddha szobor a legkisebbeknek tetszését is elnyerte.. :)




 






















































És a becskei sztúpa kicsiben.. ;)

félidőben

0 megjegyzés
Félidőhöz érkezett a kiállítás megtekintésének ideje, de ez a tény - most még - egyikünket se keserít el, hiszen a látogatók csak jöttek és jöttek ma is... :) Ezúttal Gyöngyike tárlatvezetéséről készült képek láthatóak itt,  de ki kell hangsúlyozni, hogy természetesen nagyon sokan fektetnek bele energiát! Csak nem mindig adódik úgy, hogy képek is készülnek. 






















































Ma esti filmvetítésünket az - Áttetsző lámát - nagy várakozás előzte meg, sokan nem látták még. Löpon Csecsu Rinpocse a vonalunk egyik legfontosabb tanítójáról szólt a film. Felemelő érzés volt hallani   visszaemlékezéseket róla. Kvalitásai, szakadatlan munkája, a sztúpaépítések, a határtalan együttérzése igazán inspiráló és hálával tölt el mindenkit. A vetítés után Szilágyi Róbert utazótanító volt a vendégünk. Egy igazán könnyed hangulatú, személyes élményekkel és tapasztalatokkal tarkított előadást tartott, alaposan kivesézve  mindezekkel a buddhizmus alapjait.  
  

mai nap

0 megjegyzés
Ma is sok érdeklődőt vonzott a kiállítás és egyre többen érdeklődnek a szegedi központ iránt is. Egy tanárnő például az osztályát a Múzeumba, saját magát pedig egy hétköznap esti meditálásra invitálja majd meg a jövőhét folyamán. Jöttek kisiskolások is, nekik Viki mesélt Tibet kincseiről. Este Kővári Mária volt a vendégünk,  Buddhizmus a XXI. században címmel tartott előadást.


 

































































Később jött egy kislány az anyukájával. Ő leült és rajzolt amíg anyukája tárlatvezetésen vett részt. Egészen mély benyomást tehetett rá a 16.Karmapa, hiszen le is rajzolta végül, sőt kreált neki családot is! :)

Íme Vivi:






















 









Karmapának egy lánya és egy fia van,  valamint szerető felesége is...:)


Filmvetítés

0 megjegyzés
A filmvetítés tegnap este érdekesen alakult. Először is, azt az információt kaptuk, hogy nem tudjuk levetíteni a filmet technikai okok miatt. Arra jutottunk, hogy akkor a központban lesz beszélgetés és valahogy vetítünk. Húsz perc múlva kiderült, még is maradhatunk a SZTEage-ben és meg lesz tartva a programunk. Puskás Gergő sajnos nem tudott lejönni. A Buddhizmus a modern világban című filmet néztük meg, ami egy nagyon jó kis összefoglalója a Gyémánt Út Buddhizmus Karma kagyü vonalának. Sok embert vonzott ez a programunk is és komoly kérdések hangzottak el.
Peti nem tudott jönni, így - mint régi gyakorlók - Évikét és Janit lehetett faggatni.















Egy idős házaspár például látott már Sztúpát, noha nem Becskén, de nagyon örültek, hogy hallhattak tegnap este róla és tudtak még meg érdekességet. Érdekelte őket Évike és Jani személyes tapasztalta is, hogy tudják beilleszteni a mindennapokba a gyakorlást, hogy ítélik meg saját fejlődésüket ennyi év után.

Egy fiatal lány pedig rögtön a közepébe is vágott a dolgoknak, ugyanis őt az érdekelte, hogy hogyan gyászol egy buddhista gyakorló. /Annak fényében, hogy mi tudatában vagyunk a mulandóságnak és  nem teszünk különbséget születés és halál között./ Általánosságban az is tény, hogy mindenkit érdekel a  meditáció is, hogy hogyan is működik, mi is az, hogy kell egy formán meditálni és miért tesszük mindezt. A kiállításra látogatók esetében is sokszor a meditáció az, ami bonyolultnak tűnik első hallásra. Egyébként mindannyian nagyon élvezzük a tárlatvezetést, inspiráló és tanulságos. Iskolai csoportok is  is folyamatosan jönnek.   

rövid beszámoló

0 megjegyzés
A nyilvános előadást szombaton végül Major Peti tartotta. Nagyon sok érdeklődő a pénteki Megnyitón is ott volt, ez igazán jó dolog. Peti a tibeti buddhizmus szimbolikájáról, jelképeiről beszélt így egy prezentáció keretein belül mesélt a szobrok kialakításáról, jelentéséről; a sztúpákról és a mandalákról.
Egy külföldi pár is végighallgatta az előadást, nekik Júlia fordított. 

Holnap, azaz szerda este pedig az első filmvetítésünk kezdődik hattól a SZTEage-ben. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A következő képet Juszti készítette a szangából, gondoltuk érdemes lenne kirakni mit látott. Ezt a plakátot korábban ő ragasztotta ki, és úgy látszik ezt nem hagyták szó nélkül. :)



     
   

Megnyitó

0 megjegyzés
Óriási volt az érdeklődés a ma délután tartott Megnyitón, percenként csak jöttek és jöttek az emberek. Az aula teljesen megtelt a kiállításra várakozókkal. Ki kellett találni, hogyan engedjük be a tömeget, hiszen a Kupola viszonylag kicsi teremnek számít. Végül mindenki ment! Sőt, aki ügyes és gyors volt, részt vehetett Kőszegi Zsuzsa utazótanító tárlatvezetésén! A többiek pedig önállóan indultak a kiállítás felfedezésére. Mindenki kíváncsi volt, lelkes és érdeklődő.

A kiállítás felépítésének utolsó szakaszában csatlakozott hozzánk a veszprémi szanga is, hatalmas köszönet nekik munkájukért! Mindenki kitett magáért, kétszáz százalékon dolgozott! Igazi csapat-összekovácsolón hetek és napok állnak mögöttünk!


























































 






























építés, pakolás, takarítás, rohanás...

0 megjegyzés
Holnap délután fél ötkor készen kell lennünk mindennel...
A tegnapi és a mai nap végig munkával telt. Szerdán kicsomagoltunk minden kelléket, a posztamenseket, az üvegvitrineket, a tablókat, a dekorációt stb. Berendeztük a termet, három tervből csináltunk a helyszínen egy negyediket, amiből mára lett egy ötödik, ez tűnik a véglegesnek verziónak.

Hétfő óta szakadatlanul velünk van és mindenben segít Ramóna a pécsi szangából, Horváth Anna pedig ma érkezett Szegedre, aki ugye a leginkább szakavatott a kiállítás előkészületében. A Megnyitót követő programokat Anna előadása nyitja, szombaton este 17 órától a Mandaláktól a sztúpákig címmel.
A mai napon tehát átrendeztük a helyszínt és kicsomagoltuk az összes szobrot! Fantasztikus volt, igyekeztünk megörökíteni minden apró mozzanatot fényképen, majd kiderül mennyire sikerült... Közben folyamatosan érkeztek a Múzeumba olyan látogatók, akik a második emeltei kiállításra jöttek és ahova felérve pont a kiállításunk előkészületeibe botlanak. Sokan érdeklődtek, volt aki egészen közelről megnézte a szobrokat. Nagy felfordulást keltünk az intézményben az biztos. Az ott dolgozók is várják már nagyon a kiállítást, igazán kedvesek és segítőkészek

Megérkeztek!

0 megjegyzés
Hétfőn megérkezett a kiállítás teljes anyaga, tartozéka, kelléke!! Röpke két óra hossza alatt kipakoltunk, be pakoltunk és felpakoltunk. Folytatás szerdán..  :D















































































































kiállítás

0 megjegyzés

A Tibet Kincsei kiállítással kapcsolatban felpörögtek az események!! Hétfőn érkeznek a szobrok Szegedre!!!

A meghívók ki lettek küldve az összes középiskolának, plakátolunk az utcán, a megnyitóra jönnek újságírók és jön helyi tévés csapat is forgatni, jönnek tanárok is, benne van a program a Szegedi Estben, a molinó pedig nem máshol, mint a Kárász utcán hirdeti mindenkinek, hogy hol és mivel töltse el szabadidejét az elkövetkező három hétben. :D   
 

A Szegedi Estben a filmvetítéseket külön bontásba is rakták, a plakáton kívül még AJÁNLÓ is lett trva az újság hasábjain. Hédinek köszönet! Íme:























Láma Ole Pesten

0 megjegyzés
Ole pesti előadása nem csak attól volt különleges, hogy nagyon vártuk már, és hogy  tegnaptól vásárolható meg  az Ahogy a dolgok vannak újra kiadott formában; hanem azért is mert a program kezdete előtt körülbelül fél órával a Jégpalota közvetlen közelében egy súlyos motorbaleset történt. Aki hamarabb érkeztek a helyszínre nem tudta mi történt, ezért furcsa érzés volt hallani magától Olétól a baleset részleteit...

Ole egy évben - jó esetben - három alkalommal látogat el kis hazánkba, így egészen elképesztő annak a valószínűsége, hogy az ember úgy fog súlyos balesetet szenvedni, hogy ott lesz valaki a közelében aki az utolsó másodpercekben a karjában tartva átsegít a Tisza Földre. A fiatal sráccal ez történt és Ole szavaival élve, nem kell aggódnunk mert nagyon könnyen sikerült a Phova, nagyon jó karmája volt a fiúnak, jó ember lehetett.

Volt Shop is, bele lehetett nézni és meg is lehetett vásárolni az Ahogy a dolgok vannak újra kiadott változatát is, igazán szép lett!  A könyvbemutató szintén tegnap volt, délután három órakor, biztos sokan voltak ott is. Íme egy remek illusztráció, nagyon el lett találva...


Gyermekáldással kezdődött az előadás, azután Ole mesélt a buddhizmus kialakulásáról. Buddha születésének körülményeiről, életéről és tanításairól. A tudatról, a meditációról, a Gyémánt útról, a buddhatermészetről, a helyes viselkedésről. A közös meditáció és a Menedékvétel előtt lehetett kérdezni Olétól. Visszatérő boncolgatni való téma a buddhista gyakorlatok során a gyakorlóban felmerülő kérdések tisztázása,  a párkapcsolatok, az abortusz, az iszlám erőteljes jelenléte.. Az idő rövidsége miatt, sajnos nem volt lehetőség mindent megválaszolni. Nagyon sokan vettek Menedéket, és több százan álltak sorba áldásért. Tartalmas és .jó hangulatú este volt, Olét pedig nagy várjuk vissza legközelebb is...:)        




   












































 




























 















Copyright © Szeged - Gyémánt Út Meditációs Központ